Ervaringen

2017 – Afstudeerstage: COAS Software Systems

Voor mijn afstudeerstage heb ik onderzoek gedaan bij COAS Software Systems. Het onderzoek ging over het automatisch geïsoleerd van elkaar installeren van ontwikkelomgevingen. Hierbij zijn verschillende technieken onderzocht. Van de meest geschikte technieken zijn applicaties met elkaar vergeleken met de hulp van testcases, zoals Visual Studio 2015 en Eclipse. De applicaties die getest zijn waren Sandboxie, Turbo.net, Hyper-V, Cameyo en Docker voor Windows.

2016 – Minor: Network Security

Een onderdeel van de minor was een cursus van Certified Secure. Hierin zijn meerdere security aspecten langsgekomen, zoals SQL injectie, cross site scripting (XSS) en anderen. Eerst is de theorie van de aspecten aan bod gekomen, gevolgd door een opdracht om de theorie in de praktijk te brengen. Een ander onderdeel van de minor was een cursus van de Cisco Network Academy, “CCNA Routing and Switching: Introduction to Networks”. In deze cursus is er aandacht besteed aan de verschillende lagen van het OSI-model, hoe packets eruit zien en dergelijke. Naast de cursussen waren er ook vakken gegeven over computersecurity en cryptografie. Deze vakken gingen veelal over de theorie en de geschiedenis.

Het laatste onderdeel van de minor waren de vrije projecten. Als eerste vrije project heb ik in samenwerking met klasgenoten een hotspot-analyzer Android applicatie gebouwd. Deze applicatie controleert openbare wifi-hotspots of het legitieme hotspots zijn en niet door een kwaadwillende opgezet. Dit gebeurt door te kijken naar de SSID van het netwerk, het adres van het captive portal en de vingerafdruk van het SSL certificaat. Mijn hoofdtaak van dit project was een hotspot op te zetten die een wifi-hotspot van de RET nadeed. De zelfgemaakte hotspot week op maar één punt af van de echte hotspot, het ontbreken van het https-certificaat. Na het uitvoeren van dit project zijn we in het centrum van Rotterdam gaan kijken naar de beveiliging van openbare wifi-hotspots. Op basis van de resultaten van de analyse van de applicatie zijn er mails verstuurd naar de beheerders met mogelijke verbeterpunten, veelal ging het over het ontbreken van een https-certificaat.

2016 – ICTLAB: Gamification

Dit project ging over het toevoegen van gamification elementen aan code analyse die aangeleverd wordt door SonarQube. De resultaten van de code analyse worden door een zelfgemaakte Jenkins-plugin verstuurd naar de backend. In de backend worden de gamification elementen, zoals score’s, achievements en scoreborden worden berekend. De verbinding tussen de backend en de frontend maakt gebruik van JSON. De frontend, waar ik hoofdverantwoordelijk voor was, bestaat uit een Android applicatie. De Android applicatie ontvangt pushberichten van de backend als er nieuwe code analyse beschikbaar is, door op het pushbericht te klikken krijgt de gebruiker uitgebreidere informatie.

2015 – ICTLAB: Funda

Dit project ging over het uitbreiden van de zoekmachine die Funda gebruikt. Onderdeel van de opdracht was het gebruik maken van gegevens over buurten, welke van het CBS kwamen. Dit project maakte gebruik van een backend gebouwd in Node.js en een frontend die gebruik maakt van een userscript. Dit userscript maakt het mogelijk om op een bestaande pagina extra javascript code toe te passen. Dit zorgde ervoor dat de zoekmachine uitbreiding direct zichtbaar is op de pagina’s van Funda, met dezelfde CSS styling als de huisstijl.

2014 – Meewerkstage: SpaOnline / CruiseReizen

Ik heb geholpen bij het verbeteren en stroomlijnen van de vormgeving van de website. Daarbij heb ik veel kennis opgedaan van CSS. Naast het werken aan de vormgeving heb ik ook de laadtijden verbeterd van de website. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van PageSpeed Insights van Google en GTMatrix, beide tools geven aan waar de problemen van de laadsnelheid liggen. Deze problemen zijn verholpen door plugins te installeren die te maken hebben met caching en compromiseren van data. Naast het verbeteren van de desktopwebsite heb ik ook een mobiele website gemaakt voor SpaOnline. Hierbij heb ik een CSS bestand gemaakt wat aanpassingen maakt waardoor de vormgeving beter schaalt voor mobiele gebruikers. Om het CSS bestand in te laden en bepaalde elementen te verbeteren is er ook gebruik gemaakt van javascript. Ook is er rekening gehouden met gebruikers die toch de desktop versie willen gebruiken.